Väitös tietoliikennetekniikan alalta, TkL Kimmo Hiltunen

15.05.2014 / 12:00
Sijainti: sali S3, Otakaari 5, 02150, Espoo, FI

Heterogeenisten verkkoratkaisujen edut ja haitat tiheisiin makroverkkoihin verrattuna

Päätelaitteiden kehittymisestä ja entistä raskaampien palvelujen yleistymisestä johtuen matkaviestinverkkojen välittämän liikenteen arvioidaan kasvavan voimakkaasti. Kasvavan liikenteen takia verkkojen suorituskykyä täytyy parantaa esimerkiksi pienentämällä solujen kokoa joko perinteisiä makrotukiasemia lisäämällä tai uusien, matalatehoisiin tukiasemiin perustuvien heterogeenisten verkkoratkaisujen avulla. Tässä väitöskirjassa tarkastellaan erilaisten tiheiden verkkoratkaisujen suorituskykyä ja energiatehokkuutta radioverkkosimulointeja apuna käyttäen. Väitöskirja tutkii myös eri suunnitteluvaihtoehtojen vaikutusta verkkoratkaisujen suorituskykyyn ja energiatehokkuuteen.

Väitöskirjassa esitetyt tulokset auttavat alan toimijoita ymmärtämään paremmin eri verkkoratkaisujen keskinäisiä etuja ja haittoja. Esitettyjä tuloksia voidaan käyttää myös tarkemman kustannusanalyysin perustana, kun halutaan löytää kaikista kustannustehokkain verkkoratkaisu. Tulokset osoittavat, että olemassa olevan makroverkon tihentäminen uusilla makrosoluilla on tehokkain tapa verkon suorituskyvyn parantamiseksi. Heterogeenisten verkkoratkaisujen tehokkuutta voidaan kuitenkin parantaa huolellisen verkkosuunnittelun avulla. Lisäksi heterogeenisten verkkoratkaisujen energiatehokkuutta voidaan parantaa säätämällä verkon tarjoamaa kapasiteettia todellisen liikennetarpeen mukaan. Käytännössä tämä tapahtuu sammuttamalla soluja joko kokonaan tai osittain aina, kun niitä ei tarvita riittävän suorituskyvyn tarjoamiseksi.

Vastaväittäjänä on professori Mikko Valkama (Tampereen teknillinen yliopisto) ja valvojana professori Riku Jäntti Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta.

Lisätietoja

Väitöskirja verkossa (otalib.aalto.fi)

Väitöstiedote (pdf)

Sivusta vastaa: viestinta-elec [at] aalto [dot] fi (Aalto-yliopiston viestintä) | Viimeksi päivitetty: 24.04.2014.