Opiskelijajoukkue suuntaa finaaliin IEEE:n maailmanlaajuisessa suunnittelukilpailussa

10.06.2014

Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijaryhmä on kivunnut kolmen parhaan joukkoon kansainvälisen tekniikan alan järjestön IEEE:n suunnittelukilpailussa.

Kilpailun finaali järjestetään heinäkuun alussa Yhdysvalloissa Memphisin kaupungissa. Ryhmä osallistui kilpailuun Sähkötekniikan korkeakoulun järjestämien Sähköpaja- sekä Antennas – Practice -kurssien kautta. Ryhmään kuuluu kaksi ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa ja kaksi diplomityövaiheen radiotieteen ja -tekniikan maisteriopiskelijaa.

Käyttöystävällistä ja kustannustehokasta kirjajäljitintä luomassa

Ryhmä on suunnitellut ja valmistanut kilpailua varten UHF-taajuusalueen RFID-järjestelmän, jonka avulla voidaan paikantaa esimerkiksi kirjaston kirjoja. Kämmenenkokoisella lukijalaitteella annetaan käsky, jolloin kirjan kanteen asennettu RFID-tunniste lähettää lukijalaitteelle kirjan tunnistetiedot. Samalla kirja saadaan paikannettua. Merkittävä etu RFID-järjestelmää hyödyntävässä lukijassa on se, ettei näköyhteyttä kirjaan tarvita. Lukijalaite löytää RFID-tunnisteet keskimäärin viiden metrin etäisyydeltä. Haasteena oli saada tunniste toimimaan mahdollisimman monipuolisissa ympäristöissä. Kokeissaan ryhmä huomasi, että kirjan koko ja siinä käytetyn paperin laatu vaikuttavat siihen, kuinka etäältä tunniste vastaanottaa lukijalaitteen komennon.

Team_aalto_elec_700X350.jpg

Kilpailua varten rakennettu prototyyppi lukijalaitteesta ja Team Aalto Elec vasemmalta oikealle: Aapo Vienamo, Mikko Heino, Aapo Oksman sekä Jalmari Toivanen.

Lukijalaite ja RFID-tunnisteet on suunniteltu niin, että niiden teollinen valmistaminen tulisi varsin edullisiksi.RFID-tunnisteiden valmistuskustannus voi olla vain muutamia senttejä. Ryhmä on valmistellut työstään myös tieteellisen artikkelin.

Kurssien opit pääsevät käyttöön kilpailuympäristössä

Ryhmän virallista mentoria, apulaisprofessori Ville Viikaria ryhmän menestys kilpailussa ei yllättänyt. Sen sijaan ryhmän työn taso teki Viikariin suuren vaikutuksen.

– Opiskelijat kehittivät yhden kurssin puitteissa kokonaisen RFID-järjestelmän. RFID-tunniste on suunniteltu erittäin ammattitaitoisesti ja se voitaisiin ottaa kaupalliseen käyttöön hyvin pienin muutoksin. Tunnisteessa käytetystä antennista kirjoitettu artikkeli on myös hyväksytty julkaistavaksi alan johtavassa konferenssissa, mikä todistaa että antenni on suunniteltu taitavasti, Viikari toteaa.

Kilpailun yhdistäminen kahteen eri Sähkötekniikan korkeakoulun kurssiin vaati paljon panostusta kurssien järjestäjiltä, mutta se kannatti. Viikarin mielestä IEEE:n suunnittelukilpailun kaltaisia mahdollisuuksia tulisi käyttää tulevaisuudessa mahdollisimman paljon hyödyksi. Kilpailusta on ollut paljon etua Viikarin mentoroimalle ryhmälle.

– Omalla esimerkillään tiimi osoitti, että tällaisen kilpailun puitteissa voi sekä oppia tekniikkaa perinpohjaisesti, mutta myös saada työelämän valmiuksia, joita ei luennoilla istumalla saa. Tiimiläisethän ovat toimineet loistavasti ryhmänä, dokumentoineet tulokset tieteellisessä artikkelissa ja tehneet järjestelmästään huikean videoesityksen. Lisäksi kaikki ovat saaneet kokemusta elektroniikan ja antennien rakentelusta ja mittaamisesta.

Ryhmä itse toteaa oppineensa kilpailun ja kurssin aikana paljon etätunnistuksesta ja ryhmätyöskentelystä. Opiskelijat kiittävät myös sitä, kuinka kurssi on tarjonnut heille arvokasta käytännön kokemusta myös tulevaisuuden työmarkkinoita ajatellen. Varsinkin Antennas – practice -kurssin opettaja Jari Holopainen on toiminut ryhmän suurena tukena.

Ryhmä matkustaa Memphisiin luottavaisin mielin. Kahteen muuhun finaalikilpailutyöhön ryhmäläiset eivät ole päässeet tutustumaan, mutta luotto oman työn laatuun on kova. Yhdysvalloissa ryhmäläiset ottavat osaa viikon kestävään konferenssiin ja aikovat tutustua siellä muihin esityksiin.

 Katso ryhmän valmistelema video, jossa kilpailutyö esitellään:



Teksti: Veera Henriksson


Takaisin