Historia

Högskolan för elektroteknik bygger på Tekniska högskolans 160-åriga historia, och är nu en av de fyra fristående ingenjörsskolorna vid det nybildade Aalto-universitetet.

Undervisning och forskning sedan 1849

Undervisningen vid Helsingfors tekniska realskola startade 1849. Den egentliga tekniska yrkesutbildningen i Helsingfors började i och med 1858 års ändring i stadgarna. Då bildades även de tekniska fackavdelningarna: ingenjörs-, maskiningenjörs-, arkitekt- och lantmäteriavdelningarna samt avdelningen för kemisk teknik.

laboratorio.jpg1872 omvandlades läroinrättningen till Polytekniska skolan och 1879 till Polytekniska Institutet. Polytekniska skolan fick en egen byggnad vid Sandvikstorget 1877. Byggnadskomplexet utvidgades 1904 och 1927.

Polytekniska Institutet omvandlades 1908 till Finlands Tekniska Högskola, en läroinrättning på universitetsnivå. Till en början avlades ingenjörs-, lantmätar- och arkitektexamina vid högskolan. Titeln diplomingenjör togs i egentligt bruk vid reformen av examensstadgan i början av 1940-talet.

Flytten till Otnäs

Efter andra världskriget hade de kvarter som stod till buds blivit alltför trånga. Det slutliga beslutet att flytta ut läroinrättningen ur stadskärnan fattades 1948. Nästa år köpte staten Otnäs gårds marker i den östra delen av Esbo landskommun för att göra dem till nytt campus för högskolan.

amfi_2005.jpgI Otnäs byggdes först bostadsområdet för studenterna, Teknologbyn, som fungerade som olympisk by vid OS 1952. Den första högskolverksamheten flyttade till Esbo 1955. Kärnan i högskolans huvudbyggnad blev klar 1964, och flytten från Sandviken kunde slutföras omkring tio år senare.

Otnäs blev på 1950- och 1960-talet ett förevisningsobjekt i främsta ledet för finländsk arkitektur. Arkitekt Alvar Aalto utarbetade generalplanen för campusområdet och svarade för planeringen av huvudbyggnaden, Otnäshallen och ett flertal andra byggnader. Reima Pietilä och Raili Paatelainen planerade Dipoli. Heikki och Kaija Sirens byrå planerade de äldsta studenthemsbyggnaderna i Teknologbyn, restaurangen Servin mökki och Otnäs kapell.

En del av Aalto-universitet

Tekniska högskolan, Helsingfors handelshögskola och Konstindustriella högskolan gick 1.1.2010 samman till det nya Aalto-universitetet. Aalto-universitetets tekniska högskola uppdelas 1.1.2011 på fyra högskolor inom teknikområdet. De nya högskolorna bildades utgående från de dåvarande fakulteterna och deras namn är Högskolan för ingenjörsvetenskaper, Högskolan för kemiteknik, Högskolan för teknikvetenskaper och Högskolan för elektroteknik.


Högskolans milstolpar

1883 Undervisning i elektroteknik inleds vid Polytekniska institutet.

1887 Gottfried Strömberg startar laboratorieövningar i elektroteknik vid Polytekniska institutet.

1908 En studieinriktning i elektroteknik grundas vid Institutionen för maskinteknik och Johannes Sohlmann utnämns till den första professorn i elektroteknik vid Finlands Tekniska högskola.

1911 Det blir möjligt att avlägga diplomingenjörsexamen i elektroteknik.

1926 Elverkslaboratoriet färdigställs i Sandviken.

1938 Den första kvinnliga studenten i elektroteknik Ulla Tuominen-Karosuo inleder sina studier.

1941 Finlands tekniska högskola byter namn till Tekniska högskolan. Samtidigt blir Institutionen för elektroteknik en fristående enhet från Institutionen för maskinteknik.

1941 Jouko Pohjanpalo blir den första att disputera för doktorsgraden i radioteknik.

1969 Institutionen för elektroteknik flyttar till Otnäs.

1987 Institutionen byter namn till Institutionen för energiteknik.

1995 Institutionen byter namn till Institutionen för elektro- och kommunikationsteknik.

2008 Tekniska högskolan delas in i fakulteter: Fakulteten för elektroteknik, automation och kommunikation bildas från Institutionen för elektro- och kommunikationsteknik. Institutionen för automations- och systemteknik blir en del av Fakulteten för elektroteknik, automation och kommunikation

2010 Tekniska högskolan blir en del av Aalto-universitetet.

2011 Tekniska högskolan delas in i fyra högskolor och Fakulteten för elektroteknik, automation och kommunikation blir Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.


Mer information

Sidansvarig: viestinta-elec [at] aalto [dot] fi (Aalto-yliopiston viestintä) | Senast ändrad: 30.03.2017.