Examina
Vid Aalto-universitetets Högskola för elektroteknik kan man avlägga teknologie kandidatexamen och diplomingenjörsexamen, samt som fortsättningsstudier teknologie licentiatexamen och teknologie doktorsexamen.
Utbildningen som leder till teknologie kandidatexamen och diplomingenjörsexamen ordnas i form av utbildningsprogram som riktar in sig på uppgiftsområden som förutsätter teknisk-vetenskaplig expertis. Teknologie kandidatexamen kan avläggas inom kandidatprogrammet i elektroteknik som har fyra huvudämnen. Det finns fyra utbildningsprogram inom vilka man kan avlägga diplomingenjörsexamen. Forskarstuderandena är en del av doktorandprogrammet i elektronik, ett doktorandprogram som består av 30 forskningsområden.
Teknologie kandidatexamen
Teknologie kandidatexamen omfattar 180 studiepoäng. Ifall man studerar på heltid kan man avlägga examen på tre läsår. Mer information om examensstrukturen och innehållet hittar du i Into och i studieguiderna (på finska).
Studerande som blivit antagna till kandidatprogrammet får studierätt att avlägga också diplomingenjörsexamen. Det treåriga kandidatprogrammet ger de färdigheter som krävs för att senare avlägga diplomingenjörsexamen. Studiernas innehåll bestäms på basis av ansökningsalternativet och den studerandes egna intresse. Då man avlägger diplomingenjörsexamen bestäms innehållet också på basis av huvud- och biämnet i kandidatexamen.
Vår högskolas kandidatprogram har tre ansökningsalternativ:
- Automations- och informationsteknologi
- Bioinformationsteknologi
- Elektronik och elektroteknik
Mera information om hur man söker till högskolan finns på Aalto-universitetets ansökningssidor (aalto.fi/studies).
Kandidatprogrammets struktur
Studierna för teknologiekandidatexamen består av:
- Grundstudier (65-70 sp), till dessa hör de kurser som utbildningsprogrammet fastslått, Aalto-studier, samt obligatoriska språkstudier;
- Huvudämnesstudier (60-65 sp), dessa inkluderar också kandidatarbetet och -seminariet;
- Biämnesstudier (20-25 sp); samt
- Fritt valbara studier (25-30 sp), till dessa kan man inkludera till exempel mera grund- eller huvudämnesstudier eller ett annat biämne.
Färdigheter som examen ger
Den utbildning som leder till teknologie kandidatexamen har som mål att ge den studerande:
- Grunderna i de studier som hör till utbildningsprogrammet och förutsättningar att följa utvecklingen inom den egna branschen;
- Förmåga till vetenskapligt tänkande och vetenskapligt arbetssätt;
- Förutsättningar för den utbildning som leder till högre högskoleexamen och för kontinuerligt lärande;
- Förmåga att förstå och specificera teknikens inverkan och i vilken grad den kan utnyttjas;
- Förmåga till samarbete och målmedvetet grupparbete;
- Förmåga att tillämpa inhämtade kunskaper i arbetslivet;
- Tillräckliga kommunikativa kunskaper och språkkunskaper
Utbildningen grundar sig på vetenskaplig forskning samt praxis inom området.
Diplomingenjörsexamen
Diplomingenjörsexamen omfattar 120 studiepoäng. Ifall man studerar på heltid kan man avlägga examen på två läsår. Mer information om examensstrukturen och innehållet hittar du i Into och i studieguiderna (på finska).
Studiernas struktur
Studierna för diplomingenjörsexamen består av:
- Studier i vetenskapsmetodik (10 sp)
- Två moduler, av vilka minst en måste vara en fördjupad modul inom ett huvudämne inom det egna utbildningsprogrammet och av vilka högst en får vara en grundmodul (20 + 20 + 20 sp)
- Fritt valbara studier (minst 20 sp) samt
- Diplomarbete (30 sp)
Modulerna inkluderar ämnesstudier och fördjupade studier. Specialmodulen (20 sp) kan vara en av högskolan fastställd modul eller en modul som består av den studerandes personliga studier och som fastställts av högskolan.
Färdigheter som examen ger
Den utbildning som leder till diplomingenjörsexamen har som mål att ge den studerande:
- Goda kunskaper i det huvudämne som hör till utbildningsprogrammet;
- Förmåga att tillämpa vetenskaplig kunskap och vetenskapliga metoder eller färdigheter för självständigt och krävande konstnärligt arbete samt färdigheter för kontinuerligt och flexibelt lärande;
- Förmåga att förstå problem inom sitt område med tanke på användarna, de tekniska systemen, samhällssystemen och miljön;
- Förutsättningar att vara verksam i arbetslivet som sakkunnig inom sitt område och på ett sätt som utvecklar området;
- Goda kommunikativa färdigheter och språkkunskaper; samt
- Färdigheter för vetenskaplig forskarutbildning.
Utbildningen grundar sig på vetenskaplig forskning och praxis inom området.
Forskarexamen
Vid Aalto-universitetets Högskola för elektroteknik kan man som forskarexamen avlägga teknologie licentiatexamen och teknologie doktorsexamen. Man kan avlägga teknologie doktorsexamen direkt efter avlagd högre högskoleexamen utan att först avlägga licentiatexamen.
Alla forskarstuderande (alltså fortsättningsstuderande) är en del av doktorandprogrammet vid Högskolan för elektroteknik. Programmet grundades 1.1.2011. Doktorandprogrammet i elektroteknik består av 30 forskningsområden. Högskolans institutioner och separata enheter ansvarar gemensamt för programmet.
Doktorandprogrammet har en ledare som ansvarar för programmets verksamhet, samt utvecklar och koordinerar forskarutbildningen vid högskolan. Högskolan har också ett forskarutbildningsråd, vars ordförande är doktorandprogrammets ledare.
Mera information för forskarstuderande (into.aalto.fi) (på finska).